Jena tram Duitsland oktober 2003

De stad Jena is vooral bekend door Zeiss' optische industrie (brillen, microscopen, fotolenzen, enz). Het voormalige fabriekscomplex van Zeiss, dat in het centrum van de stad ligt, is een paar jaar geleden ingrijpend geherstructureerd. Het vormt thans het decor van een modern winkelcentrum en het universiteitscomplex. Het trambedrijf van Jena is de afgelopen jaren helemaal opnieuw opgebouwd. De nieuwe tram is volledig opgenomen in het gemoderniseerde Zeiss complex. Dit komt het beste tot uitdrukking in de route van de tram, die eerst door een gebouw rijdt en vervolgens een eindhalte heeft gekregen in het middelpunt van wat nu een multifunctioneel centrum is. Het trammaterieel is ingericht voor tweerichtingsbedrijf. Dankzij dit materieel kan de tram efficiŽnt keren in het centrum. In combinatie met de aanleg van diverse driehoeken is het mogelijk dat in de buitenwijken meer dan een eindpunt bediend kan worden. Dit is vooral handig voor het bedienen van meerdere eindpunten in de avonduren. 

De eerste foto toont een historisch planetarium gebouwd door Zeiss. Het is opgesteld in het nieuwe winkelcentrum, waarvan de volgende foto een goede indruk geeft. Vervolgens laten we de tram door het complex rijden en bezoeken we een Endschleife (zo noemt de trambestuurder het eindpunt). 

De meeste foto's zijn gemaakt op of nabij de Ernst Abbe Platz in het centrum. De laatste vier foto's zijn gemaakt te Lobeda West. Na de foto's van Jena treft u links aan naar het hedendaagse lijnennet en de geschiedenis van de tram te Jena.  

              

 
 

Overzicht hedendaagse tramlijnen Jena 

Geschiedenis van de tram te Jena

Terug naar index